Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoord op veelgestelde vragen. Zit uw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op.
Kan ik sporten zoals waterskiën en sky-diving beoefenen?

Neem geen onnodige risico’s. Sporten waarbij de kans op verwondingen aanwezig is, geven meer kans op het oplopen van ernstige bloedingscomplicaties. Blijvende schade kan het gevolg zijn. Oriënteer u goed op de risico’s alvorens dit soort sporten te beoefenen.

Wat moet ik doen bij een darminfectie?

Vraag zo snel mogelijk advies aan een arts. Darminfecties kunnen hevige diarree geven. In geval van diarree kan uw INR ernstig verstoord raken. Behandeling van de diarree is dus heel belangrijk. Ook de voorgeschreven geneesmiddelen kunnen de INR beïnvloeden. Vraagt u dus zo snel mogelijk advies aan een arts en meld hierbij dat u antistollingsmedicijnen gebruikt. Extra controle van de INR is noodzakelijk.

Wat moet ik doen bij tijdsverschillen?

Bij langdurig verblijf in een andere tijdzone is aanpassing wenselijk. Bij kortdurende tijdsverschillen is het verstandig u te houden aan het voorgeschreven ritme en de tijden in Nederland. Bij langdurig verblijf in een andere tijdzone is het aan te bevelen op hetzelfde moment van de dag de tabletten in te nemen. De kans op het vergeten van de tabletten is dan geringer doordat u uw dagelijkse gewoonte aanhoudt. Vraag voor vertrek aan uw trombosedienst hoe u het tijdstip van inname omzet naar een andere tijdzone.

Hoe moet ik omgaan met hoogteverschillen?

Langdurig verblijf boven 3.000 meter vraagt om aanpassing. Hoogteverschillen op zich vragen geen speciale aanpassing. Bent u langdurig boven een hoogte van 3.000 meter, dan kan uw INR hoger worden en is extra controle wenselijk (met behulp van zelfmeetapparatuur). Bij het beoefenen van bergsporten is het belangrijk dat u oog hebt voor het gevaar van ongevallen met risico op een bloeding.

Mag ik duiken?

In principe niet duiken, in sommige gevallen zou het kunnen maar dan in overleg met het medisch duikadvies centrum. Snorkelen aan de oppervlakte en tot een diepte van maximaal 3 meter is wel toegestaan.

Mag ik van de sauna gebruikmaken?

Met toestemming van uw behandelend specialist is saunabezoek toegestaan, maar niet tijdens de eerste twee maanden van de antistollingsbehandeling. Saunabezoek in de eerste twee maanden na het doormaken van een trombose wordt afgeraden. Na deze periode zijn geen schadelijke effecten bekend van saunabezoek.

Mag ik alles eten en drinken tijdens mijn vakantie?

Volg zoveel mogelijk uw normale eetpatroon. In het algemeen is het niet verstandig te veel af te wijken van uw normale eetpatroon. Vermijd ook grote, wisselende hoeveelheden alcohol.

Mag ik in de zon liggen en hoe lang?

Er kunnen bezwaren bestaan tegen langdurig zonnebaden. Ten aanzien van een trombose zelf bestaan geen bezwaren. Het kan wel zijn dat uw indicatie voor antistollingsbehandeling langdurig zonnebaden niet toestaat. Overleg hierover met uw behandelend specialist.

Mag ik vliegen als ik onder controle ben bij de Trombosedienst?

Als u goed bent ingesteld op antistollingsmedicijnen mag u vliegen; ook langere vluchten zijn toegestaan. Toestemming van uw behandelend specialist is belangrijk. Het is van groot belang de voorschriften van de trombosedienst en uw behandelend specialist nauwkeurig op te volgen. Het is ook belangrijk tijdens de vlucht voldoende water te drinken. Wees uiterst matig met alcohol en koffie tijdens de vlucht.

Waar kan ik informatie krijgen over controleadressen in het buitenland?

Bij uw trombosedienst. Vrijwel alle ziekenhuizen in het buitenland kunnen uw INR bepalen. Stelt u zich op de hoogte van de adressen van de ziekenhuizen in de buurt van uw bestemming. Het laboratorium van het ziekenhuis kan uw INR bepalen en u kunt deze doorgeven aan uw trombosedienst. U krijgt dan advies over de behandeling. Overleg deze procedure met uw trombosedienst en maak duidelijke afspraken.

Is controle bij andere trombosediensten in Nederland mogelijk als ik in Nederland met vakantie ga?

Ja. U kunt zich in Nederland bij de Nederlandse trombosediensten laten controleren. Voor het adres en telefoonummer van de trombosedienst in de buurt van uw verblijfplaats verwijzen we naar de zoekfunctie op deze site. In de functie zoeken hebt u de mogelijkheid uw verblijfplaats in te typen. Het programma geeft dan de trombosedienst weer die in de betreffende gemeente actief is.

Kan ik met vakantie als ik trombose heb?

Ja, in principe wel, maar overleg met uw arts bij recente trombose. Het kan zijn dat veelvuldige controle nodig is bij het starten van een antistollingsbehandeling. Bent u reeds onder controle, bespreek dan uw vakantieplannen met uw trombosedienst.

In welke voeding zit veel vitamine K?

Het is niet altijd mogelijk de precieze hoeveelheid vitamine-K aan te geven. Wel kunnen we een overzicht geven van voeding met een zeer hoog of hoog vitamine-K gehalte:

Zeer hoog:

 • Boerenkool
 • Groene kool
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Spruitjes

Hoog:

 • Doperwten
 • Zuurkool
 • Asperges
 • Witlof
 • Witte kool
 • Sla
 • Koolrabi

Dit is geen probleem als u een keer een normale portie van één van deze groentes eet. Wanneer u echter geregeld een paar dagen veel van deze groenten eet, dan kan de INR-uitslag wel gaan schommelen.

Alle andere voedingsmiddelen (bijvoorbeeld ook eieren, vlees en vis) bevatten normale of lage hoeveelheden vitamine-K.